Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo mięciutki można je jeść jeszcze tego samego dnia.
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1409
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 311
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5908
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2117
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 273
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1409
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 311
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5908
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2117
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 273
Składniki
Masło stopić na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, pod koniec dodać miód. Nadal podgrzewać na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W Żadnym przypadku nie można dopuścić do zagotowania. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia do przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać cukier puder i jajko. Przestudzony miód i masło. Wstępnie mieszamy i wykładamy na stolnicę w celu dalszego wyrabiania. Wyrobione ciasto owijamy w folę i odstawiamy na godzinę. Po leżakowaniu ciasto wałkujemy partiami na grubość 3 mm delikatnie podsypując stolnicę, starając się nie nasypać dużo mąki na wierzchnia stronę ciasta. Pierniczki wycinamy ulubionymi foremkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (układając trzeba zostawić małe odstępy bo pierniczki rosną).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut. Pierniczki lukrujemy według uznania. Białko ucieramy za pomocą rózgi kuchennej a następnie małymi porcjami dodajemy cukier i sok z cytryny.