Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, pełen bakalii keks z dodatkiem gorzkiej czekolady. Z podanych składników wychodzą dwa ciasta (keksówki 30 cm).
Składniki
Figi pokroić, w dużej misce wymieszać z rodzynkami i rumem, odstawić na pół godziny. Dodać orzechy i czekoladę, połamane na małe kawałki, pokrojone w paski morele, przekrojone na pół daktyle, grubo posiekane, obrane ze skórki migdały i skórkę pomarańczową. Całość wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na pianę, w trakcie ucierania dodawać po trochu cukier i po jednym żółtku. Bakalie oprószyć przesianą mąką, dokładnie wymieszać. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, dodać do utartego masła i delikatnie wymieszać. Dodać bakalie z mąką i proszek do pieczenia wymieszany z trzema łyżkami zimnej wody, delikatnie, ale starannie wymieszać i przełożyć do dwóch 30 cm keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika, upiec na złoty kolor, do "suchego patyczka". Keks nadaje się do krojenia najwcześniej po 3 - 4 dniach, a w suchym, szczelnym pojemniku można go przechowywać nawet miesiąc (sprawdzone), o ile wcześniej nie "zniknie w tajemniczy sposób":)
Zmieniłam zdjęcie główne, ponieważ po trzech tygodniach podróży keksy dotarły na miejsce. I, jak mnie zapewniono, smakują jakby zostały upieczone dopiero co:)