Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny kopiec kreta to pyszne ciasto piernikowe ze śmietankowym kremem w pysznej zimowej odsłonie. Do tego wygląda wspaniale na stole i jednocześnie jest łatwe w krojeniu.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4148
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 330
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1140
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4148
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 330
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1140
Składniki
W rondelku rozpuść masło, odstaw do przestudzenia. W misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlej przestudzone masło i wymieszaj. Dodaj śmietanę kwaśną i ponownie wymieszaj.
Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przelej ciasto do tortownicy 22–24 cm wyłożonej papierem. Piecz 35-40 minut w 175°C, do suchego patyczka. Wystudź całkowicie.
Ostudzony piernikowy blat wydrąż łyżką, zostawiając ok. 1,5-2 cm ciasta przy brzegach i na spodzie. Pokrusz go. Wyjęte okruszki odłóż, będą potrzebne do obsypania kopca.
Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone, cukier puder i szczyptę cynamonu. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Na wydrążony spód wyłóż konfiturę wiśniową, rozsmarowując równą warstwę. Na środek wyłóż cały krem i uformuj kopiec – wyższy na środku, niższy na brzegach. Wierzch gęsto posyp odłożonym, pokruszonym piernikiem, lekko dociskając, aby okruszki się przykleiły.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej całą noc.