Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świątecznej należy upiec z większą starannością, aby goście mogli się nim zachwycić. Wykorzystamy do niego gotową masę makową, którą wzbogacimy o aromat migdałowy, orzechy włoskie oraz skórkę pomarańczową kandyzowaną. Do ciasta kruchego dołożymy odrobinę smalcu, aby było jeszcze bardziej kruche i delikatne. Ciasto na koniec polukrujemy i przyozdobimy świątecznie. Upieczemy wyborny makowiec bez większego wysiłku, który będzie smakował jak ciasto świąteczne naszej mamy.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7899
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1162
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13666
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7899
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1162
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13666
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu)
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy przekładamy do osobnej miski i rozbijamy dokładnie rózgą, następnie dodajemy do ciasta. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki, 1/3 wkładamy do woreczka i dajemy do do zamrażarki na pół godziny.
Większą część ciasta przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, wylepiamy nią spód blaszki, wyrównujemy i nakłuwamy widelcem. Odkładamy na chwilę do lodówki.
Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego posiekane orzechy i skórkę kandyzowaną oraz aromat migdałowy. Masło roztapiamy, studzimy i wlewamy do masy makowej. Całość dokładnie mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, etapami łączymy z masą makową.
Na przygotowany spód wykładamy warstwę makową. Wyrównujemy wierzch i ścieramy na niego ciasto z zamrażarki.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy makowiec 50-55 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca i odstawiamy do przestudzenia. Na koniec polewamy makowiec po wierzchu lukrem i przyozdabiamy świątecznie skórką pomarańczową kandyzowaną.
Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Makowiec na kruchym spodzie pięknie przyozdobiony gotowy!