Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciacho na święta.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1211
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 152
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1211
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 152
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Wykonanie: Do rondelka wlać wodę, dodać miód, margarynę, cukier, wszystko rozpuścić na małym ogniu i chwilę podgotować aż rozpuści się cukier.
Następnie ostudzić, dodać mąkę, sodę oczyszczoną i miksować dodając po jednym żółtku. Wsypać przyprawę do piernika i wlać mleko. Na koniec ubić białka na sztywno i wszystko wymieszać razem łyżką. Wsypać rodzynki wcześniej sparzone wrzątkiem. Rodzynki możemy zastąpić orzechami włoskimi.
Dwie foremki keksowe o wymiarach 12x35 dobrze posmarować tłuszczem, posypać bułka tarta i wylać ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 70 stopni, włożyć ciasto, podkręcić temperaturę do 160 stopni i piec przez godzinę. Zawsze trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wystudzony piernik polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka, łyżeczki rumu i udekorować świątecznie. Najlepszy jest po trzech dniach od upieczenia. Placek najlepiej jest upiec tydzień przed świętami.