Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj obiecany przepis na ciasto wigilijno – świąteczne. Piernik jest wegański, bezglutenowy, bez cukru, z dodatkiem przecieru pomidorowego (!). Ciasto jest pyszne, długo zachowuje świeżość, pachnie przyprawami korzennymi i na pewno jest dużo bardziej zdrowe niż tradycyjny odpowiednik. Zapewniam, że jest wystarczająco słodki (za sprawą bananów i ksylitolu) oraz że pomidory nie są w cieście wyczuwalne. Zachęcam do upieczenia go na nadchodzące Święta
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 203
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 514
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 203
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 514
Składniki
Passatę blendujemy z bananami, olejem i ksylitolem. W misce umieszczamy mąki, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika, mieszamy. Dodajemy zblendowaną masę, mieszamy, nie za długo. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy ok. 40-50 minut w 180 stopniach. Studzimy. U mnie dekoracja z gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych i jagód goi. Dodatkowo przełożyłam powidłami śliwkowymi. Smacznego