Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis na Świąteczny stół.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 654
Bardzo szybki tort bezowy z gotowych blatów z kremem mascarpone i ulubionymi...
Odsłon: 136
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 199
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 654
Bardzo szybki tort bezowy z gotowych blatów z kremem mascarpone i ulubionymi...
Odsłon: 136
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 199
Składniki
Wykonanie: Miód, cukier, smalec rozpuścić w rondelku na małym ogniu, wsypać kakao, szczyptę soli, cynamon, przyprawę do piernika- uważać aby nie zagotować. Gdy masa lekko ostygnie dodać, proszek do pieczenia, mąkę stale mieszając, wbić jajko. Wymieszać, wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i jedną część wyłożyć do przygotowanej formy.
Posmarować powidłem, posypać orzechami i przykryć drugą połową ciasta. Nakłuć widelcem, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić na piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec około 45 minut. Po upieczeniu nakryć ściereczką i odstawić najlepiej na kilka dni.