Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na ręcznie ucierany sernik z makutry. To świąteczny sernik z rodzynkami, na który przepis dostałem od swojej Teściowej, a który zawsze pojawia się na jej stole przy specjalnych okazjach. Trochę trzeba włożyć to ciasto serca, ale absolutnie jest tego warte. Sernik jest delikatny, kruchutki, a do tego pełno w nim mięciutkich rodzynek. W smaku jest lekko waniliowy i słodki, a całość balansuje polewa z gorzkiej czekolady. Jeśli nie macie pod ręką makutry, możecie przygotować to ciasto przy pomocy miksera – poszczególne kroki będą dokładnie takie same, a smak równie bajeczny.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Składniki
Szklankę rodzynek zalej gorącą wodą. Naczynie z rodzynkami odstaw na czas przygotowania masy serowej.
Do makutry przełóż 160 g miękkiego masła. Tłuszcz utrzyj drewnianą pałką do uzyskania jasnej i gładkiej masy. Dodaj w kilku partiach 160 g cukru pudru, za każdym razem dokładnie łącząc ze sobą zawartość naczynia przed dodaniem następnej części. Następnie tak samo wetrzyj w masę 8 żółtek. Dodaj do masy jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Ponownie utrzyj zawartość naczynia do całkowitego połączenia składników.
Kilogram twarogu sernikowego z wiaderka, twarogu śmietankowego lub dwukrotnie zmielonego tradycyjnego twarogu dodaj do masy w kilku partiach, w ilościach mniej więcej odpowiadających wielkości kostce sera, i dokładnie rozetrzyj go w masie przed dodaniem kolejnej porcji.
Na koniec dodaj do masy 20 g kaszy manny. Zawartość makutry przemieszaj za pomocą drewnianej łyżki, do równego rozprowadzenia grysiku w masie serowej.
Namoczone rodzynki delikatnie odciśnij z nadmiaru wody i wyłóż je na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Za pomocą drugiego kawałka ręcznika osusz ich powierzchnię i przełóż je do głębokiego naczynia. Dodaj do nich łyżkę mąki pszennej i przemieszaj, żeby mąka dokładnie pokryła każdą rodzynkę. Tak przygotowane rodzynki dodaj do masy serowej wymieszaj zawartość makutry do ich równego rozprowadzenia.
8 białek jaj przelej do dużej miski i dodaj do nich solidną szczyptę soli. Białka ubij na sztywno za pomocą miksera. Zacznij od niskich obrotów i zwiększaj je w raz z powiększaniem się objętości piany. Sztywne białka dodaj do masy serowej w trzech porcjach, za każdym razem delikatnie łącząc zawartość makutry za pomocą sylikonowej szpatułki.
Gotową masę sernikową delikatnie przelej do wyłożonej papierem do pieczenia, kwadratowej formy o boku 22 cm i wyrównaj jej górę. Tak przygotowany serniczek wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 60 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Sernik pozostaw w piekarniku do wystudzenia; kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wyjmij go z piekarnika i odstaw na czas przygotowania polewy.
Do szklanej miski przełóż 100 g 72%, ciemnej czekolady i dodaj do niej 100 g 36% śmietanki. Naczynie włóż do mikrofali na pełną moc na w sumie minutę, mieszając jego zawartość co 20 sekund, żeby uniknąć przypalenia czekolady. Gotową polewę odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
Delikatnie przestudzoną polewą pokryj wierzch wyjętego z blaszki sernika. Równo rozprowadź ją po całej powierzchni, po czym odstaw sernik do zastygnięcia polewy lub na całą noc do lodówki.
Smacznego!