Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort świąteczny a zarazem urodzinowy (wigilijny). Pyszny, domowy ze świeżymi owocami.
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 578
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 38
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 101
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 578
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 38
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 101
Składniki
Biszkopt: Jajka wbij do misy robota, włącz robot i wsyp cukier. Ubijaj 15-20 minut aż cukier się rozpuści, a masa wyraźnie powiększy objętość. Gdy jajka się ubijają, włącz piekarnik na 165 stopni. Przygotuj rant do pieczenia (u mnie średnica na 22 cm), zabezpiecz dno papierem do pieczenia, ale na zewnątrz rantu (możesz użyć folii aluminiowej). Gdy jajka są ubite, dodaj przesiane mąki i dokładnie, ale powoli wymieszaj masę. Potem przełóż ją do rantu postawionego na równej blasze (u mnie wysokość rantu 15 cm). Blachę z zawartością umieść w piekarniku i piecz biszkopt 40-45 minut. Po upieczeniu rant z biszkoptem upuść z około 50 cm na blat i potem postaw biszkopt w rancie na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy biszkopt jest zimny, okrój dookoła nożem i wyjmij biszkopt z rantu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Masa 1: Ubij śmietanę z mascarpone czekoladowym. Tu nie słodzimy, bo mascarpone jest dość słodkie.
Tort składaj w rancie. Biszkopt pokrój na 3-blaty. Ten co był na górze połóż jako pierwszy. Nasącz go wodą z sokiem z cytryny (ilość według uznania). Rozsmaruj dżem zostawiając wolny brzeg dookoła. Wyłóż część kremu. Na krem rozłóż pokrojone owoce (kiwi należy sparzyć, bo tort może być potem gorzki i niesmaczny). I tak samo postępuj z kolejnymi warstwami. Na górze powinien znaleźć się blat ze spodu ( jest równiejszy). Górę rantu zabezpiecz folią spożywczą i wstaw tort na kilkanaście godzin do lodówki aby się ładnie związał.
Po kilkunastu godzinach wyjmij tort z rantem z lodówki. Długim i ostrym nożem okrój dookoła i ostrożnie zdejmij rant. Ubij śmietankę z mascarpone, barwnikiem i cukrem do smaku. otynkuj tort dookoła i na górze a potem zrób wzory łyżeczką obracając tort na talerzu obrotowym. Na koniec resztą śmietany zrób gwiazdki za pomocą specjalnej tylki i wykończ dekorację czekoladkami, pralinami, plasterkami mandarynek, jeżynami, lizakami i posypką.