Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały dodatek na świątecznym stole, dzieci je uwielbiają.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1128
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1134
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13154
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1128
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1134
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13154
Składniki
Wykonanie polewy:
Masło rozpuścić z cukrami, ostudzić, dodać serek kremowy i dobrze zmiksować.
Wykonanie masy cynamonowej:
Wszystkie składniki utrzeć mikserem i odłożyć na chwilę w chłodne miejsce(będzie się lepiej smarowało po cieście)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Mleko podgrzewać razem z masłem, łyżka cukru do całkowitego rozpuszczenia, po czym ostudzić , dodać rozdrobnione drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozczyn przełożyć do większej miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto ręka lub mikserem. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na godzinę. Podrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na prostokąt około 30 x 30 cm. Rozwałkowane ciasto podzielić na dwa jednakowe kawałki, jeden z nich posmarować przygotowana masą cynamonową i nakryć drugim płatem ciasta.
Ciasto pokroić w poprzek na kawałki 3-4 cm, każdy zwinąć w świderek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.
Po czym posmarować pędzelkiem przygotowane polewą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut do zrumienienia. Wspaniały smakołyk dla naszych pociech na stół świąteczny.