Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli macie zachciankę na coś słodkiego a w chwili obecnej zamknięte sklepy to polecam przygotowanie świderków z gotowego ciasta francuskiego z dodatkiem swojskiego dżemu np. borówkowego
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 514
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3569
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 2710
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30533
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 514
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3569
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 2710
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30533
Składniki
Gotowe ciasto francuskie pokroić wzdłuż na dwa paski i w poprzek na prostokąty po 8,5 centymetra, na każdy prostokąt wyłożyć solidną łyżeczkę swojskiego dżemu ( u mnie z borówki ), i wtedy zawinąć jeden bok do połowy środka a następnie drugi bok do do zawiniętego pierwszego boku. Skleić końce i zawijać jak sprężynkę ze trzy razy
Przygotowane świderki z ciasta francuskiego z dżemem ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, na wierzch posypać dość obficie cukrem kryształ. Tak przygotowane świderki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu świderków. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić
Upieczone chrupiące świderki mogą być do kawy a nawet jako słodka przekąska dla niespodziewanych gości. Są bardzo smaczne i szybko znikają, porcja jest dla trzech osób jeżeli jest większa liczba osób w rodzinie wystarczy podwoić produkty