Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szampita to jeden z najpopularniejszych ciast w Serbii- bardzo slodki, jeden kawalek jest w stanie zaslodzic awet najwiekszego lasucha :-) Nazwa ciasta: szam to po serbsku wlasnie piana bezowa z cukrem, a pita to ciasto.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2523
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3441
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1514
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2212
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2523
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3441
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1514
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2212
Składniki
Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mleko, miksujemy. Dodajemy olej, ubijamy mikserem, az skladniki sie polacza. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy drewniana lyzka, az do polaczenia sie skladnikow. Mase wlewamy do natluszczonej, duzej blaszki (ok 30x40), piec w temperaturze 180 stopni ok 10 minut, do zrumienienia. Wystudzic.
Do garnka wlac 50 ml wody i wsypac 500g cukru, na bardzo wolnym ogniu rozpuszczac cukier. W miedzyczasie ubic na sztywna piane bialka (po obroceniu miski do gory nogami piana nie moze z niej wypasc). Kiedy cukier sie rozpusci i w masie zaczna pojawiac sie duze, biale bable, wlac wrzaca mase cukrowa do bialek, jednoczesnie ubijajac mikserem. Ubijac piane z cukrem rowne 15 minut na najwyzszych obrotach. Po tym czasie piane wylozyc na ciasto, wyrownac i wlozyc do nagrzanego do 180 stopni, WYLACZONEGO piekarnika, zamknac drzwiczki i suszyc ciasto ok 15 min (wierzch ma byc bialy, piana powinna sie oddzielac od scianek blaszki- jesli sie tak nie dzieje, wlaczyc piekarnik na 120 stopni i jeszcze chwile zapiekac).
Wystudzone ciasto polac rozpuszczona czekolada (na wolnym ogniu rozpuscic polamana czekolade z mlekiem i olejem).