Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szampita to jeden z najpopularniejszych ciast w Serbii- bardzo slodki, jeden kawalek jest w stanie zaslodzic awet najwiekszego lasucha :-) Nazwa ciasta: szam to po serbsku wlasnie piana bezowa z cukrem, a pita to ciasto.
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7671
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2693
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71197
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7671
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2693
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71197
Składniki
Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mleko, miksujemy. Dodajemy olej, ubijamy mikserem, az skladniki sie polacza. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy drewniana lyzka, az do polaczenia sie skladnikow. Mase wlewamy do natluszczonej, duzej blaszki (ok 30x40), piec w temperaturze 180 stopni ok 10 minut, do zrumienienia. Wystudzic.
Do garnka wlac 50 ml wody i wsypac 500g cukru, na bardzo wolnym ogniu rozpuszczac cukier. W miedzyczasie ubic na sztywna piane bialka (po obroceniu miski do gory nogami piana nie moze z niej wypasc). Kiedy cukier sie rozpusci i w masie zaczna pojawiac sie duze, biale bable, wlac wrzaca mase cukrowa do bialek, jednoczesnie ubijajac mikserem. Ubijac piane z cukrem rowne 15 minut na najwyzszych obrotach. Po tym czasie piane wylozyc na ciasto, wyrownac i wlozyc do nagrzanego do 180 stopni, WYLACZONEGO piekarnika, zamknac drzwiczki i suszyc ciasto ok 15 min (wierzch ma byc bialy, piana powinna sie oddzielac od scianek blaszki- jesli sie tak nie dzieje, wlaczyc piekarnik na 120 stopni i jeszcze chwile zapiekac).
Wystudzone ciasto polac rozpuszczona czekolada (na wolnym ogniu rozpuscic polamana czekolade z mlekiem i olejem).