Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 90
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 8830
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4700
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 28
Dziś do pracy.
Odsłon: 612
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 90
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 8830
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4700
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 28
Dziś do pracy.
Odsłon: 612
Składniki
Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i wanilię (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkujemy je i przykrywamy nim ciasto (można też zetrzeć ciasto). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam też podawanie szarlotki na ciepło z lodami waniliowymi ;).