Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna szarlotka upieczona na kruchym cieście z jabłkami antonówka, cynamonem i cytrynową pianką.
blacha 30/25/6 cm, papier do pieczenia, miska, mikser,
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6068
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1755
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6068
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1755
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Składniki
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w małą kostkę, dodajemy cynamon, kisiel i mieszamy.
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, ciasto nakłuwamy widelcem lub wałkiem do nakłuć.
Na wyłożone dno formy ciastem układamy obtaczane w cynamonie i kisielu jabłka, równomiernie je rozprowadzamy.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej masy jabłkowej. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.
Upieczone ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!