Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93558
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2644
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3490
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1594
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2251
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93558
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2644
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3490
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1594
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2251
Składniki
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki.
Ww tym czasie robimy jabłuszka.Obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka podlewamy w garnku odrobiną wody i dusimy około 15 minut, dodajemy cukier,cynamon i cukier i dusimy jeszcze jakieś 5 minut-żeby nie były zbyt miękkie.
Gdy jabłka są gotowe wykładamy ciasto na stolnicę. Wałkujemy kwadrat lub koło(zależy jaką mamy formę) grubości 5 mm i wykładamy formę ciastem tak by brzeg też był obłożony ciastem.Wykładamy jabłka i z reszty ciasta robimy paseczki i układamy kratkę lub pokrywamy cały placek jednym płatem ciasta.
Pieczemy w temp.180 stopni C na ciemnozłoty kolor.