Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato powoli zbliża się do końca, nadchodzi jesień, a to oznacza czas deserów z jabłkami; dlatego dzisiaj przygotujemy szarlotkę w wersji bez pieczenia. Szarlotka bez pieczenia wygląda niepozornie, ale smakuje obłędnie. Lekka, kremowa bita śmietana jest puszysta i przyjemnie waniliowa, biszkopty nadają ciastu struktury, a kwaśne jabłka w połączeniu ze słodką galaretką sprawiają, że chce się sięgać po kolejne kawałki.
blaszka 18 x 28 cm, mikser
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 203
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4355
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 203
Składniki
Sześć dużych, kwaśnych jabłek umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełóż do dużego rondelka i dodaj do nich 200 ml wody. Zawartość naczynia duś na średnim ogniu przez około 15 – 20 minut, aż jabłka zmiękną i uwolnią sok, ale jeszcze nie będą się rozpadać. Od czasu do czasu przemieszaj jabłka, żeby się nie przypaliły.
Po 20 minutach zdejmij jabłka z ognia i przełóż je do osobnego naczynia, żeby szybciej się ostudziły. Do jabłek dodaj dwie galaretki brzoskwiniowe i wmieszaj je do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowane jabłka odstaw do chwili, kiedy galaretka zacznie tężeć. Jeśli Twoja blaszka jest szczelna, wystarczy, że zaczekasz, aż jabłka trochę ostygną.
Na dnie blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm ułóż warstwę biszkoptów. Dno i boki blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowany spód wyłóż jabłka i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni. Po wyrównaniu jabłek ułóż na nich drugą warstwę biszkoptów. Szarlotkę wstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
Kiedy warstwa jabłkowa stężeje, przygotuj część śmietanową. Do niewielkiej miski wlej 60 ml gorącej wody i dodaj do niej 6 g żelatyny. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku w wodzie, a następnie odstaw na około 10 minut do lekkiego przestudzenia.
Do osobnej, dużej miski wlej 400 ml zimnej, 36 % śmietanki. Dodaj do niej 50 g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera, aż stanie się puszysta i prawie sztywna. Nie ubijaj śmietany całkiem na sztywno.
Dodaj do żelatyny łyżkę ubitej śmietanki i krótko wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Zahartowaną żelatynę wlej wąskim strumieniem do ubitej śmietanki, mieszając całość mikserem na niskich obrotach, tylko do całkowitego połączenia.
Od razu wyłóż warstwę śmietanową na ciasto i rozprowadź ją równą warstwą. Na wierzch zetrzyj jedną kostkę ciemnej czekolady. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki na kilka godzin, do ścięcia masy śmietanowej.
Smacznego!