Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka białostocka to klasyczne ciasto z nutą podlaską, bo z dodatkiem kaszy manny, która nie tylko usztywnia nadzienie jabłkowe, ale także dodaje mu kremowej konsystencji.
wymiary formy: 25x35 cm
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1012
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 913
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12740
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1012
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 913
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12740
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i zimne masło pokrojone w małą kostkę. Rozetrzyj je palcami lub użyj miksera, by uzyskać konsystencję kruszonki.
Dodaj jajka i żółtko. Szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części, w proporcjach 2/3 do 1/3. Mniejszą część włóż do zamrażalnika, a większą do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż je do garnka razem z cukrem i cynamonem. Duś je pod przykryciem przez ok. 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i smaż do miękkości owoców i puszczenia przez nie soku. Odparuj połowę płynu.
Dodaj kaszę mannę, wymieszaj i duś przez kolejne 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij i odstaw do całkowitego ostudzenia.
Złóż ciasto. Formę o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód i brzegi wylep większą częścią ciasta z lodówki. Nakłuj ciasto widelcem.
Następnie wyłóż na spód nadzienie jabłkowe. Mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o średnich oczkach na wierzchu ciasta.
Szarlotkę białostocką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 45-60 minut, do ładnego zezłocenia kruszonki. Wyjmij z pieca i całkowicie ostudź przed podaniem. Serwuj posypaną cukrem pudrem.