Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspomnienie z dzieciństwa... Można eksperymentować - czasem na jabłka dodaję niewielką ilość konfitury z wiśni lub czerwonej porzeczki
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 97
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4191
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11487
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6576
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13614
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 97
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4191
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11487
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6576
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13614
Składniki
Przygotowanie jabłek: Jabłka umyć, obrać, pokroić i udusić, podlewając wodą. Dodać cukru do smaku (najlepiej ocenić smak po ostudzeniu, bo na gorąco wydają się być dobrze dosłodzone, a na zimno okazuje się, że jednak są zbyt kwaśne ;-)).
Przygotowanie ciasta: Posiekać margarynę. Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka oraz śmietanę. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce ok. 1 h (najczęściej po wyrobieniu od razu wykładam na blachę, bo nie mam czasu lub cierpliwości czekać). Część ciasta (ok. 1/3) odłożyć do zamrażalnika (na posypanie).
Posmarować blachę masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyłożyć 2/3 ciasta, można posypać trochę bułką tartą. Dodać duszone jabłka (np. reneta, antonówka). Na wierzch utrzeć na grubych oczkach tarki zamrożoną część ciasta (jeśli ktoś się bardzo śpieszy, można nie mrozić ciasta na wierzch, tylko rozwałkować i przykryć jabłka plackiem lub urywać w rękach drobne kawałki, rozpłaszczyć w rękach i kłaść na wierzch). Piec w 180 st. ok 1 h (aż się zarumieni). Po wyjęciu z piekarnika można posypać ciasto cukrem pudrem.