Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy za oknem złota polska jesień, a w sadzie mnóstwo dojrzałych jabłek obowiązkowo na stole musi pojawić się tradycyjna szarlotka z polskiej szarej renety. Mnie i mężowi najlepiej ona smakuje jedzona na tarasie przy ostatnich ciepłych promieniach jesiennego słońca.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14011
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15830
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6412
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14011
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15830
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6412
Składniki
Na stolnicy mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję zimne masło i za pomocą siekaczki łączę z sypkimi składnikami. Następnie dodaję żółtka, całe jajko i sok cytrynowy. Szybko zagniatam ciasto.
Ciasto dzielę na dwie nierówne części.
Większą część ciasta rozwałkowuję i za pomocą wałka przenoszę na dno przygotowanej formy. Ciasto posypuję cienką warstwą kaszki orkiszowej(kaszka orkiszowa wchłonie nadmierną wilgoć z jabłek). Obrane jabłka szatkuję w plastry, posypuję skrobią, cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszam ( tak by skrobia okleiła każdy kawałek jabłka). Jabłka równomiernie rozprowadzam na przygotowanym cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i układam na warstwie z jabłek. Ciasto gęsto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 50 minut.
Gorącą szarlotkę posypuję cukrem pudrem trzcinowym.
Smacznego.