Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy za oknem złota polska jesień, a w sadzie mnóstwo dojrzałych jabłek obowiązkowo na stole musi pojawić się tradycyjna szarlotka z polskiej szarej renety. Mnie i mężowi najlepiej ona smakuje jedzona na tarasie przy ostatnich ciepłych promieniach jesiennego słońca.
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 54
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 393
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 156
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 250
Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syro...
Odsłon: 86
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 54
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 393
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 156
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 250
Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syro...
Odsłon: 86
Składniki
Na stolnicy mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję zimne masło i za pomocą siekaczki łączę z sypkimi składnikami. Następnie dodaję żółtka, całe jajko i sok cytrynowy. Szybko zagniatam ciasto.
Ciasto dzielę na dwie nierówne części.
Większą część ciasta rozwałkowuję i za pomocą wałka przenoszę na dno przygotowanej formy. Ciasto posypuję cienką warstwą kaszki orkiszowej(kaszka orkiszowa wchłonie nadmierną wilgoć z jabłek). Obrane jabłka szatkuję w plastry, posypuję skrobią, cukrem i cynamonem. Dokładnie mieszam ( tak by skrobia okleiła każdy kawałek jabłka). Jabłka równomiernie rozprowadzam na przygotowanym cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i układam na warstwie z jabłek. Ciasto gęsto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku do 190°C około 50 minut.
Gorącą szarlotkę posypuję cukrem pudrem trzcinowym.
Smacznego.