Delikatny i smaczny placek do kawy.
Szarlotka królewska
Składniki
- Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna 60 dag
- Margaryna lub masło 30 dag
- Smalec 5 dag
- Cukier puder 15 dag
- Żółtka jaja 4 szt.
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Orzech włoski zmielone 1 szklanka
- Bułka tarta ½ szklanki
- Jabłka 1 ½ kg
- Cukier kryształ 1 szklanka
- Składniki na pianę:
- Białka jaja 5 szt.
- Cukier kryształ drobny 30 dag
- Tłuszcz i bułka tarta wymieszana z cynamonem do formy
Składniki
- Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna 60 dag
- Margaryna lub masło 30 dag
- Smalec 5 dag
- Cukier puder 15 dag
- Żółtka jaja 4 szt.
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Orzech włoski zmielone 1 szklanka
- Bułka tarta ½ szklanki
- Jabłka 1 ½ kg
- Cukier kryształ 1 szklanka
- Składniki na pianę:
- Białka jaja 5 szt.
- Cukier kryształ drobny 30 dag
- Tłuszcz i bułka tarta wymieszana z cynamonem do formy

Etapy przygotowania
Wykonanie: Mąkę posiekać z tłuszczem, z cukrem pudrem, żółtkami i skórką z cytryny. Zagnieść ciasto, uformować na kształt dużej blachy i przełożyć do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać kilka łyżek wody, cukier i rozgotować na małym ogniu. Schłodzone ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i przenieść do przygotowanej formy, wyciągając boki do połowy wysokości blachy. Pokłuć widelcem, wstawić od piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor około 25 minut. Następnie orzechy wymieszać z bułką tartą i połowę wysypać na podpieczony spód. Wyłożyć jabłkową marmoladkę i górę posypać resztą zmielonych orzechów. Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć delikatnie łyżką na górę placka. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiec do wysuszenia piany przez około pół godziny. Kroić po wystudzeniu, SMACZNEGO.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 934

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 320
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 934

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 320



Składniki
- Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna 60 dag
- Margaryna lub masło 30 dag
- Smalec 5 dag
- Cukier puder 15 dag
- Żółtka jaja 4 szt.
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Orzech włoski zmielone 1 szklanka
- Bułka tarta ½ szklanki
- Jabłka 1 ½ kg
- Cukier kryształ 1 szklanka
- Składniki na pianę:
- Białka jaja 5 szt.
- Cukier kryształ drobny 30 dag
- Tłuszcz i bułka tarta wymieszana z cynamonem do formy
Wykonanie: Mąkę posiekać z tłuszczem, z cukrem pudrem, żółtkami i skórką z cytryny. Zagnieść ciasto, uformować na kształt dużej blachy i przełożyć do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać kilka łyżek wody, cukier i rozgotować na małym ogniu. Schłodzone ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i przenieść do przygotowanej formy, wyciągając boki do połowy wysokości blachy. Pokłuć widelcem, wstawić od piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor około 25 minut. Następnie orzechy wymieszać z bułką tartą i połowę wysypać na podpieczony spód. Wyłożyć jabłkową marmoladkę i górę posypać resztą zmielonych orzechów. Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć delikatnie łyżką na górę placka. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i podpiec do wysuszenia piany przez około pół godziny. Kroić po wystudzeniu, SMACZNEGO.