Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka królewska
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15510
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4653
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 330
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2804
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15510
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4653
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 330
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2804
Składniki
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy, gdy zaczną się pienić dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję. Wyłączamy mikser. Dodajemy przesiane mąki partiami i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Biszkopt pieczemy ok.15 minut lub do "suchego patyczka". Papierem do pieczenia przykrywany tylko dno blaszki, dzięki temu biszkopt będzie wspinał się po ściankach blachy nie będzie "ślizgał" się po papierze. Jabłka ze słoika przekładamy do garnka, wlewamy wodę i całość zagotowujemy. (można również samodzielnie podprażyć pokrojone w kawałki jabłka z sokiem cytryny do miękkości). Zdejmujemy z ognia i wsypujemy proszek- galaretkę i energicznie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy do przestudzenia. Na przestudzony biszkopt przekładam lekko gęstniejące jabłka i wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie słodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypujemy jeden usztywniacz do śmietany. Śmietankę wykładamy na warstwę jabłek i rozsmarowujemy. Pamiętacie jabłka muszą zgęstnieć aby nie połączyły się ze śmietaną. Na koniec ciasto posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce. Smacznego!