Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka kryzysowa, to właściwie szarlotka z budyniem. Nazwałam ją tak ponieważ ta szarlotka jest niska, z cienką warstwą jabłek i cienką warstwą budyniu. Takie było moje zamierzenie, a nie wypadek przy pracy. Poza tym szarlotkę zrobiłam na cieście kruchym z dodatkiem smalcu. Do szarlotki użyłam zwykłych jabłek deserowych odmiany jonagold, dlatego dodałam do nich sporo galaretki, żeby nie pływały po upieczeniu. Szarlotka wyszła pyszna, taka jak chciałam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9962
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11408
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9962
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Mąkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Dodałam żółtka, śmietanę i pokrojone na plasterki masło oraz smalec. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną trochę większa od drugiej. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam większą cześć ciasta. Rozłożyłam je równomiernie w blaszce i lekko ugniotłam palcami. Szklankę mleka zagotowałam. W reszcie mleka rozmieszałam proszek budyniowy, mąkę i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Budyń lekko przestudziłam i wyłożyłam na ciasto w blaszce. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka wymieszałam z galaretka w proszku i rozłożyłam równomiernie na budyniu. Na wierzch starłam resztę zamrożonego ciasta. Szarlotkę piekłam godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu szarlotkę wystudziłam na metalowej kratce, a potem dodatkowo schłodziłam przez noc w lodówce.