Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłeczniki i szarlotki ... mogłabym jeść, jeśc i jeść :-) uwielbiam wypróbowywać przeróżne kombinacje tych ciast. Tym razem bardziej późnojesienny, prawie zimowy smak :-)
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2946
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2946
Składniki
Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, pokrojoną Kasię, jajka, smalec, śmietanę i 5 dag masy marcepanowej. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozwałkować i wyłożyć nią natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę (25 x 30cm). Jabłka pokroić w dosyć drobną kostkę, przełożyć do garnka, dodać przyprawę do piernika, 15 dag pokruszonej masy marcepanowej (można ewentualnie dosłodzić cukrem do smaku). Jabłka z dodatkami wymieszać i dusic pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, a marcepan się rozpuści. Na ciasto wyłożyć ciepły mus jabłkowy, a na wierzch ułożyć paski uformowane z pozostałego ciasta. Piec w temp. 180 stopni ok. 30 - 35 min. Po wyjęciu z pieca można polukrować lub posypać cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem. Smacznego :-)