Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka mascarpone bez pieczenia to deser, który zapada w pamięć z wielu powodów. Jednym z nich jest wyjątkowe połączenie smaków. Jest także efektowny i bardzo nietypowy. Idealnie sprawdzi się na ważniejszych wydarzeniach rodzinnych.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 97
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 97
Składniki
Z podanej ilości składników wychodzi ok. 12 sztuk mini-szarlotek. Przygotuj tyle mini-tortownic o średnicy ok. 10 cm.
Przygotuj spód. Jabłka obierz i wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę o wielkości ok. 0,5-1 cm. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj brązowy cukier, cynamon i sól. Mieszaj aż masa zacznie bulgotać, przez ok. 2-3 minuty. Dodaj pokrojone jabłka i gotuj całość przez ok. 10 minut lub do miękkości owoców. Mieszaj od czasu do czasu. Podziel jabłka na dwie części – jedną odstaw na bok do przestudzenia, drugą pozostaw na patelni i delikatnie rozdrobnij drewnianą łyżką. Sok jabłkowy podgrzej i rozpuść w nim żelatynę. Przelej sok do jabłek pozostawionych na patelni i dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Zawartość patelni przelej równomiernie do foremek, tworząc spody na wysokość ok. 1 cm.
Przygotuj warstwę serową. Ubij serek mascarpone z cukrem przez ok. minutę na średnich obrotach. Dodaj kwaśną śmietanę, sok z cytryny i wanilię. Wymieszaj do połączenia składników. Następnie dołóż śmietankę 36% i ubijaj całość przez 2 minuty aż masa będzie jasna i puszysta. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę. Przestudź ją i wlej do masy serowej cienkim strumyczkiem, cały czas miksując. Masę serową rozłóż równomiernie na spodzie jabłkowym. Tortownice włóż z powrotem do lodówki do całkowitego zastygnięcia obu warstw. Szarlotkę mascarpone bez pieczenia udekoruj na wierzchu pozostałymi karmelizowanymi jabłkami i posyp kruszonymi herbatnikami. Możesz ją także udekorować cynamonem i anyżem. Obręcze zdejmuj bezpośrednio przed podaniem.