Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym spodzie to jedno z najbardziej klasycznych i uwielbianych ciast, które goszczą na naszych stołach. Delikatne, maślane ciasto doskonale komponuje się z soczystymi, lekko kwaskowymi jabłkami, wzbogaconymi o nuty cynamonu. Wypiek charakteryzuje się chrupiącą kratką na wierzchu, dzięki czemu ciasto zyskuje elegancki wygląd i bardziej domowy charakter. Szarlotkę serwuj na ciepło, w towarzystwie lodów waniliowych lub na zimno jako dodatek do popołudniowej kawy.
Foremka: 28 cm
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2391
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 136
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2391
Składniki
Jajka zmiksuj z 175 g cukru na jasną, puszystą masę, po czym dodaj miękkie masło i utrzyj. Porcjami dodawaj mąkę ze skórką cytrynową i łyżeczką cynamonu, mieszaj łyżką, a potem zagnieć gładkie ciasto. Z masy oderwij ok. ¼ ciasta, po czym uformuj dwie kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Ceramiczną lub silikonową tortownicę (28 cm) wysmaruj masłem. Wyłóż większą porcję ciasta z lodówki, rozwałkuj na kształt koła i wyłóż nim foremkę. Boki ciasta naciągnij na krawędzie formy. Arkusz papieru do pieczenia pognij w dłoniach i wyłóż nim ciasto, obciąż np. suchym grochem lub fasolą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij, zdejmij fasolę z papierem i odstaw do lekkiego ostudzenia.
W tym czasie umyj, obierz jabłka i wytnij gniazda nasienne. Pokrój je na ósemki i „dachówkowo” układaj na podpieczonym spodzie ciasta. Następnie posyp resztą cukru, cynamonu i płatkami migdałowymi. Z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki lub rozwałkuj na cienki blat i ostrym nożem tnij długie, cienkie paski. Na wierzchu szarlotki ułóż formę kratki i wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut.
Szarlotkę na kruchym spodzie wyjmij piekarnika. Ostudź, po czym wyjmij z foremki i wykrawaj odpowiednie fragmenty. Podawaj solo, z waniliowymi lodami lub musem owocowym.