Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka po holendersku to wypiek o charakterystycznej, grubej warstwie aromatycznych jabłek przykrytej chrupiącą, maślaną kruszonką cynamonową. Dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej i kardamonu ma głęboki, korzenny smak. Tym właśnie wyróżnia się od znanej ci polskiej szarlotki.
Tortownica 24 cm
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 657
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 657
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto kruche. Jeśli będzie mocno sypkie, dodaj zimną wodę. Uformuj kulę i włóż do lodówki na czas przygotowywania pozostałych warstw.
Jabłka obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Podziel na mniejsze kostki. Na patelni podgrzej sok z cytryny. Dodaj jabłka i mieszaj, aby odrobinę zmiękły. Kiedy tak się stanie, dodaj cukier, mąkę i wszystkie przyprawy oraz ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj, aby jabłka się nie rozpadły. Podgrzewaj na średnim ogniu około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Przyprawy powinny się rozpuścić. Jeśli jabłka zaczną przywierać do dna dodaj łyżkę wody.
Zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę, oba cukry i cynamon. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami aż powstanie sypka kruszonka.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 24 cm średnicy), nakłuj spód widelcem. Wyłóż na ciasto jabłkowe nadzienie. Posyp równą warstwą kruszonki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut.