Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w przygotowaniu, delikatne, rozpływające się w ustach.. pyszne :)
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 337
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 74
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 72
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 51
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2395
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 337
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 74
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 72
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 51
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2395
Składniki
Zagnieść ciasto z podanych składników ( z wyj. kakao).Przy końcu zarabiania, podzielić ciasto i do 1/3 części dodać kakao i zagnieść, a do pozostałej części dodać aromatu waniliowego (jeśli ktoś lubi) i zagnieść ponownie. Jeśli ciasto by się kleiło podsypać mąką- ciasto ma odchodzić od rąk. Obie części zafoliować. Białą wsadzić do lodówki, a ciemną do zamrażalnika, na minimum kilka godzin (u mnie leżały całą noc).
Wyjąć białą część ciasta z lodówki i wylepić nią spód formy do pieczenia o wymiarach 23x40cm(wyłożonej papierem do pieczenia). Ponakłuwać widelcem i podpiec przez 10-15 min w piekarniku w temperaturze około 160-170st.C.
Nadzienie: Jabłka obrać, podzielić na cząstki, powycinać gniazda nasienne. około 1/4 jabłek zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a resztę pociąć w plasterki. Wymieszać jabłka i połączyć z cukrem i cynamonem.
Z białek z dodatkiem cukru ubić lśniącą pianę.
Na podpieczony spód wysypać kilka łyżek bułki tartej (tak żeby dość dokładnie pokryła całe ciasto). Wyłożyć mieszankę jabłek, wyrównać i lekko dognieść. Na jabłka wyłożyć pianę z białek i dokładnie rozsmarować. I na koniec zetrzeć ciemną część ciasta na tarce o grubych oczkach, tak by pokryła cały wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170-180st.C przez 60-80 min (wszystko zależy od piekarnika). SMACZNEGO!!!
przepis na ciasto od koleżanki, pomysł na pokrojenie jabłek z blogu mojewypieki.blox.pl, reszta inwencja własna.