Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka pomarańczowa jest orzeźwiająca i wyjątkowa. To wariacja na temat klasycznego ciasta, które znane jest w każdym polskim domu. Idealna na jesienne popołudnia i rodzinne spotkania.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12484
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1407
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13459
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5682
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12484
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1407
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13459
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5682
Składniki
Na stolnicę przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło (musi by zimne), sól, cukier, żółtka i jajko. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Jeśli będzie mocno kruche i składniki nie będą chciały się łączyć, dodaj odrobinę wody. Podziel je na dwie równe części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-40 minut.
Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj cukier, cynamon, sok z pomarańczy i miąższ z połowy pomarańczy (pokrojony na małe kawałki). Całość dokładnie wymieszaj w misce.
Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nią spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż nadzienie. Przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Piecz szarlotkę pomarańczową w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmij, wystudź i posyp cukrem pudrem.