Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka którą dzisiaj chcę się podzielić pochodzi z zeszytu mojej babci. Kruche, miękkie, ciasto i soczysty, orzeźwiający mus jabłkowy połączony z mielonym cynamonem i mielonymi goździkami. Zapach szarlotki roznosi się po całym.
tortownica, sitko, garnek , miska, filia spożywcza, nóż,
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8655
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7241
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4952
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327901
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8655
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7241
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4952
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327901
Składniki
Mąkę razem z sodą oczyszczoną przesiewamy do miski, dodajemy masło, cukier puder, jogurt naturalny oraz otartą skórkę z cytryny, wszystko siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i drobno posiekane orzechy, dokładnie ale szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na małe kawałki. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszając gotujemy na małym ogniu do rozgotowania jabłek , zdjąć z ognia, dodajemy mielony cynamon i mielone goździki dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. widelcem, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy jabłka. Ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Rada; Cukru dodajemy według uznania w zależności od kwasowości jabłek. Jabłka od 800 g - 1 kg. Goździki mielone, nie całe, 0.5 łyżeczki.
Szarlotka do spożycia.
Składniki ciasta zagnieść .
Formujemy kulę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzin
Wkładamy do garnka razem z cukrem , dodajemy cynamon i sok z cytryny, smażymy do rozgotowania.
Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut
Na podpieczony spód nakładamy przygotowane jabłka
Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy jabłka.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30 - 40 minut
Gotową podajemy domownikom.