Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem zapraszam na ciasto z jabłkami. Szarlotka sypana... kto jeszcze nie próbował czas nadrobić zaległości. Wiecie co pomyślałam, kiedy pierwszy raz przeczytałam przepis na tą rzeczoną szarlotkę? Dziwny przepis, jak to możliwe, żeby z tych składników powstało ciasto? Oczywiście moje przemyślenia nie zniechęciły mnie wówczas do przetestowania przepisu. I wiecie co? Z tych składników powstaje nie jakieś tam ciasto, ale naprawdę pyszne ciasto z jabłkami, pachnące palonym masłem i cynamonem. Jeśli rzeczywiście jeszcze go nie piekliście to gorąco zachęcam Was do przygotowania takiego ciasta według mojego przepisu.
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 141
Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...
Odsłon: 274
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 680
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 73
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 124
Ekspresowa sałatka którą przygotujesz dosłownie w trzy minuty idealna jako do...
Odsłon: 141
Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...
Odsłon: 274
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 680
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 73
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 124
Składniki
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki suche, czyli mąkę, kaszę mannę i cukier wsypać do miski, wymieszać i podzielić na trzy, w miarę równe części. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Na spód tortownicy wsypać pierwsza część mieszanki cukru, maki i kaszy manny. Następnie wyłożyć połowę utartych jabłek, kolejna część składników suchych, ponownie jabłka i ostatnia część mieszanki. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach, zetrzeć masło. Całość oprószyć cynamonem.
Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Ciasto wyśmienicie smakuje na ciepło. Polecam podać je z gałką ulubionych lodów. Smacznego.