Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka sypana to proste i smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Jej przygotowanie jest banalnie proste wystarczy wymieszać wszystkie składniki i równo ułożyć warstwami na przemian z jabłkami. Ciasto znakomicie smakuje na ciepło jak i na zimno, podane z lodami lub bitą śmietaną będzie stanowić wyśmienity deser.
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 224
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 214
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 796
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 224
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 214
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 796
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier oraz kaszę mannę i proszek do pieczenia, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy a następnie dzielimy na trzy równe części. Jabłka ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach.
Na dno posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy wsypujemy pierwszą warstwę sypkich produktów i równo je rozprowadzamy. Na warstwę sypkich produktów ścieramy na tarce 1/3 części mocno schłodzonego masła a na maśle układamy połowę startych jabłek. Na jabłka wsypujemy drugą część sypkich składników a na nich układamy pozostałe jabłka i kolejną trzecią warstwę sypkich produktów.
Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę masła. Ciasto pieczemy około 60 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.