Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie przesłodzona, chrupiąca słodka skórka, lekko kwaśne jabłkowe nadzienie. Rewelacyjny przepis od Domi.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2361
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3371
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1420
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2160
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2361
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3371
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1420
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2160
Składniki
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w miseczce i dzielimy na 3 części. Tortownicę ( u mnie o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy kasza manną lub bułką tartą. Wysypujemy na dno równomiernie jedną część sypkich składników, następnie połowę masy jabłkowej. Kolejna część sypkich składników, masę jabłkową i ostatnią część sypkich składników. Na wierzch ścieramy równomiernie zamrożone masło tarką o grubych oczkach. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. godzinę do uzyskania złotej skórki na wierzchu. Podajemy z bitą śmietaną, lodami. Smacznego.