Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedna z lepszych szarlotek jakie jadłam. Zmieniłam nieco składniki ciasta i dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44755
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44755
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć w cieniutkie plasterki na tarce jarzynowej. Przełożyć delikatnie do miski, oprószyć cukrem i cynamonem. Delikatnie potrząsać miską by cynamon pokrył jabłka ale by plasterki się nie połamały. To ważne, bo wtedy szarlotka po przekrojeniu pięknie się prezentuje.
Składniki ciasta posiekać nożem, następnie zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą owinąć w foliowy woreczek i zamrozić. Większą rozwałkować i umieścić w tortownicy o wymiarach 30 cm, wysmarowanej cienko masłem . Wstawić na godzinę do lodówki by ciasto się dobrze schłodziło. Po godzinie na cieście w tortownicy rozsypać 1-2 łyżki tartej bułki i ułożyć plastry jabłek.Starać się tak rozłożyć jabłka, by tworzyły równą powierzchnię. Na jabłka zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 1 godzinę i 20 minut. Jeśli góra zacznie się przypalać-przykryć papierem do pieczenia. Po ostygnięciu - oprószyć przez sitko cukrem pudrem.