Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedna z lepszych szarlotek jakie jadłam. Zmieniłam nieco składniki ciasta i dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4192
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11492
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6578
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13617
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4192
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11492
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6578
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5507
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13617
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć w cieniutkie plasterki na tarce jarzynowej. Przełożyć delikatnie do miski, oprószyć cukrem i cynamonem. Delikatnie potrząsać miską by cynamon pokrył jabłka ale by plasterki się nie połamały. To ważne, bo wtedy szarlotka po przekrojeniu pięknie się prezentuje.
Składniki ciasta posiekać nożem, następnie zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą owinąć w foliowy woreczek i zamrozić. Większą rozwałkować i umieścić w tortownicy o wymiarach 30 cm, wysmarowanej cienko masłem . Wstawić na godzinę do lodówki by ciasto się dobrze schłodziło. Po godzinie na cieście w tortownicy rozsypać 1-2 łyżki tartej bułki i ułożyć plastry jabłek.Starać się tak rozłożyć jabłka, by tworzyły równą powierzchnię. Na jabłka zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 1 godzinę i 20 minut. Jeśli góra zacznie się przypalać-przykryć papierem do pieczenia. Po ostygnięciu - oprószyć przez sitko cukrem pudrem.