Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedna z lepszych szarlotek jakie jadłam. Zmieniłam nieco składniki ciasta i dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 218
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 80
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 23
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 19
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 218
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 80
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 23
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 19
Składniki
Jabłka obrać i zetrzeć w cieniutkie plasterki na tarce jarzynowej. Przełożyć delikatnie do miski, oprószyć cukrem i cynamonem. Delikatnie potrząsać miską by cynamon pokrył jabłka ale by plasterki się nie połamały. To ważne, bo wtedy szarlotka po przekrojeniu pięknie się prezentuje.
Składniki ciasta posiekać nożem, następnie zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą owinąć w foliowy woreczek i zamrozić. Większą rozwałkować i umieścić w tortownicy o wymiarach 30 cm, wysmarowanej cienko masłem . Wstawić na godzinę do lodówki by ciasto się dobrze schłodziło. Po godzinie na cieście w tortownicy rozsypać 1-2 łyżki tartej bułki i ułożyć plastry jabłek.Starać się tak rozłożyć jabłka, by tworzyły równą powierzchnię. Na jabłka zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 1 godzinę i 20 minut. Jeśli góra zacznie się przypalać-przykryć papierem do pieczenia. Po ostygnięciu - oprószyć przez sitko cukrem pudrem.