Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super delikatna i rozpływająca się w ustach...dwa rodzaje ciasta, kruche i biszkopt, a pomiędzy nimi, mmm, delikatne jabłka z rodzynkami pachnącymi rumem..
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1377
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12232
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1377
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12232
Składniki
Rodzynki namoczyć w rumie (około 2 godzin przed pieczeniem) lub obficie przelać wrzątkiem i odsączyć z wilgoci. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, dodać masło, posiekać nożem, wbić żółtka, zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, rozprowadzić je po spodzie formy, nakłuć w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec przez około 15 minut.
Ciasto schłodzić i posypać połową bułki tartej.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w około 0,5 cm plasterki. Wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Następnie połowę z nich poukładać na podpieczonym kruchym spodzie, lekko docisnąć, by nie było większych przerw między nimi, posypać rodzynkami, cynamonem i cukrem.
Potem wyłożyć resztę skrojonych jabłek, delikatnie docisnąć i znów posypać cynamonem, cukrem, rodzynkami i resztą tartej bułki.
Białka oddzielić od żółtek, te pierwsze ubić na sztywną pianę, dodać cukry, zmiksować na bezę, następnie stopniowo dodawać resztę składników na biszkopt i ucierać na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto delikatnie wyłożyć na jabłka. Foremkę wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut. UWAGA: Wierzch ciasta po około 20 minutach zacznie nam się przypiekać, wtedy przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy do upływu wyżej wymienionego czasu. Jeszcze ciepłe ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem, smacznego ! :)