Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwaga, to nie jest zwykłe ciasto z jabłkami. Szarlotka Tutti Frutti ma wyjątkowo ciekawe nadzienie, w którym wciąż pierwsze skrzypce grają jabłka, jednak mają solidne wsparcie w postaci innych owoców. Gwarantujemy, że ten przepis na stałe wejdzie do twojego repertuaru.
Składniki
Zacznij od przygotowania kruchego spodu do swojej szarlotki. Żółtka oddziel od białek. Na stolnicy albo w dużej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj masło posiekane na średniej wielkości kawałki. Zacznij ugniatać ciasto, dodaj żółtka i jeszcze raz energicznie połącz wszystkie składniki. Uformuj kulę i podziel ją na dwie równe części. Włóż ciasto do zamrażalnika na 20 minut albo do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotuj owocowe nadzienie. Obierz jabłka, brzoskwinie i gruszki. Podziel na pół, wyjmij gniazda nasienne i pestki. Każdą część owoców podziel na mniejsze kawałki. Umieść je w misce, skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Wyciągnij ciasto z lodówki lub zamrażalnika (pierwszą część). Rozwałkuj je w taki sposób, aby pasowało do formy. Dokładnie wylep dno formy, przyciskając ciasto do każdego narożnika. Piecz spód szarlotki w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni bez termoobiegu przez 15 minut. Przygotuj pianę z białek. Zacznij je ubijać na wysokich obrotach z odrobiną soli. Kiedy piana będzie gęsta i sztywna, dodaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Zamieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
Kiedy spód będzie gotowy, nałóż na niego owoce, a następnie posyp równomiernie cynamonem. Opcjonalnie na jabłka, gruszki i brzoskwinie możesz dodać połowę chłodzącego się ciasta (druga połowa będzie potrzebna później do pokrycia pianki z białek). Jeśli nie, zostaw same owoce.
Na ciasto i pokrojone owoce wyłóż równomiernie piankę. Na nią wyłóż drugą część kruchego ciasta, tworząc kruszonkę. Szarlotkę tutti frutti umieść w piekarniku. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.