Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście, z tartymi jabłkami mieszanymi z budyniem i ubitymi białkami. Pyszna i szybka do zrobienia.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12188
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5159
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12188
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5159
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Składniki
Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, zimną śmietanę oraz żółtka. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto i uformowałam je w kulę. Tortownicę w kształcie sera wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w rant formy. Ok. 2/3 ciasta starłam na dno tortownicy i wyrównałam, lekko je dociskając. Ciasto posypałam równomiernie bułką tartą. Jabłka obrane ze skórki starłam na tarce na grubych oczkach. Wymieszałam je z proszkiem budyniowym i cukrem i na chwilę odstawiłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełożyłam do jabłek. Ponownie wymieszałam i wyłożyłam do tortownicy na ciasto. Na wierzch starłam resztę ciasta. Płatki kukurydziane drobno pokruszyłam i posypałam nimi wierzch ciasta. Szarlotkę piekłam 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu szarlotkę wyjęłam z piekarnika i studziłam w formie na metalowej kratce. Gdy wystygła oprószyłam ją cukrem pudrem i pokroiłam na kawałki.