Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, soczyste jabłka pachnące cynamonem oraz budyń - połączenie idealne! Jest tak dobre, że nie sposób mu się oprzeć. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Idealnie pasuje jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.
Polecam.
Odsłon: 281
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 164
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 93
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 100
Polecam.
Odsłon: 281
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 164
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 93
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 100
Składniki
Składniki na ciasto przekładamy do miski zaczynając od mąki, proszku do pieczenia, cukru, po pokrojoną w kostkę margarynę i jajka. Ciasto zagniatamy dłońmi, formujemy z niego kulę, którą dzielimy na dwie części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Zabieramy się za budyń. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka i zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozpuszczamy dwa budynie z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy rozpuszczony budyń. Mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Gotowy budyń przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
Teraz pora na nadzienie z jabłek. Owoce obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na małych oczkach. Doprawiamy cynamonem. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut na bok. Po tym czasie odlewamy sok z jabłek.
Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągamy pierwszą część ciasta. Rozwałkowujemy na kształt formy i wyklejamy nim spód oraz brzegi blaszki.
Na spód ciasta wykładamy jabłkowe nadzienie. Jabłka przykrywamy budyniem. Z lodówki wyciągamy drugą część ciasta, którą ścieramy na tarce. Przykrywamy nim szarlotkę.
Szarlotkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.