Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szarlotka na kruchym cieście z wysoką, budyniową pianką. Polecam!
Forma 30 cm x 25 cm
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 141
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3825
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 259
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 292
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 141
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3825
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 259
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 292
Składniki
CIASTO Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Owinąć folią i większą część włożyć do lodówki na 1 godz., a mniejszą do zamrażarki. Dno formy wyłożyć większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem w wielu miejscach. Podpiec 15-18 min. w temp. 180ºC. WARTSWA JABŁKOWA Jabłka obrać i zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Do jabłek dodać 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżkę cukru waniliowego i 1 budyń śmietankowy. Wymieszać. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. BUDYNIOWA PIANKA białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać (łącznie min. 10 minut). Wsypać 3 budynie śmietankowe i zmiksować. Na koniec, w trakcie miksowania, wlewać strumieniem olej. Pianę rozprowadzić na warstwie jabłek. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta, które czekało w zamrażarce. Piec 50-60 min. w temp. 180ºC. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.