Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem postanowiłam przygotować szarlotkę z kisielem, ale nie taka, w której jabłka i kisiel to dwie oddzielne warstwy tylko taką gdzie wszystko jest razem wymieszane. Dodatkowo w mojej szarlotce jabłka połączyłam z cukinią
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
Mąkę wsypałam do dużej miski. Dodałam do niej proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Zimną margarynę pokroiłam na plasterki i dodałam do mąki z cukrem. Żółtka oddzieliłam od białek i dodałam do miski ze składnikami na kruche ciasto. Wlałam śmietanę i zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Po zagnieceniu ciasto podzieliłam na 2 równe części i włożyłam je do zamrażalki na kilka godzin. Blachę o wymiarach ok. 24x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam jedną część ciasta i lekko docisnęłam ciasto rękami żeby ładnie wylepić blachę. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazda nasienne i starłam na tarce na grubych oczkach. Cukinię również obrałam, wykroiłam gniazda nasienne i starłam jak jabłka na grubych oczkach. Cukinię przełożyłam do jabłek i wymieszałam je ze sobą. Do wymieszanych jabłek i cukinii dodałam proszek kisielowy i wymieszałam jeszcze raz. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać je delikatnie do jabłek z cukinią. Nadzienie rozłożyłam równomiernie na przygotowanym spodzie z ciasta. Na wierzch starłam drugą część ciasta. Ciasto wstawiłam do piekarnika. Piekłam je ok. godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjęłam ciasto i wystudziłam. Następnie wstawiłam szarlotkę na całą noc do lodówki, bo taka nam smakuje najbardziej. Można ją oczywiście jeść także na ciepło lub po lekkim przestudzeniu. Przed podaniem można szarlotkę oprószyć cukrem pudrem.