Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna szarlotka, na kruchym spodzie i kruszonką. Szarlotka z prażonymi jabłkami, przekonałam się, że są najlepsze. Szarlotka wyszła pyszna.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5158
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1523
Składniki
ciasto-Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować na niższych obrotach miksera a potem zagnieść. Mniejszą połowę ciasta odłożyć, na kruszonkę. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Jak ciasto klejące to maczać palce w mące.
masa-Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i zetrzeć na jarzynowej tarce. Trochę odcisnąć sok. Do garnka włożyć masło, starte jabłka. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny.Smażyć ok. 10 min a potem ostudzić.(Można to zrobić wieczorem) Masę jabłeczną wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
Poskubać resztę ciasta jako kruszonkę. Można tutaj też maczać palce w mące.
Piec w 175 *C.ok 1 godz. Po upieczeniu ostudzić.
lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej konsystencji. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać ciasto w esy-floresy.