Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłonka papierówka w moim ogrodzie co roku obdarza nas ogromną ilością jabłek, pysznych, pachnących i soczystych papierówek. W tamtym roku postanowiłam spożytkować je nie tylko na kompot czy do gryzienia na surowo, choć są pyszne w swej naturalnej postaci, ale też sporządzić z nich ciasto - wyszło wyśmienite. Ten placek robię już któryś raz z kolei ( w tamtym roku dwa razy, w tym pierwszy, ale myślę, że nie ostatni raz - póki starczy papierówek). Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach 27 x 37 wyłożonej papierem do pieczenia. Z krojeniem ciasta trzeba poczekać, aż ostygnie. Ciepłe bardzo źle się kroi i kruszy, ale gdy ostygnie i trochę stężeje można go bardzo łatwo pokroić, choć jedzone na ciepło tez jest pyszne, ale wtedy tak ładnie nie wygląda.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 460
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 797
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 460
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 797
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 2 części: 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika.
W tym czasie jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie siekamy ręcznie lub na tarce na cienkie talarki. Pocięte jabłka zasypujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem. Delikatnie mieszamy.
Z masła, maki i cukru zagniatamy kruszonkę, tak aby uzyskać konsystencję grudek. Na koniec dodajemy do niej płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.
Większy kawałek ciasta z lodówki wałkujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja użyłam blachy 27x37 cm ) tak aby ciasto zachodziło ok 1 - 1,5 cm na boki blaszki. Na ciasto wykładamy jabłka, a na nie ucieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.
Wierzch ciasta posypujemy kruszonką przygotowana z podanych wyżej składników.
Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i pieczemy ok. 50 minut aż wierzch lekko się zrumieni.
Podajemy na ciepło lub na ziemno, można serwować z lodami o smaku śmietankowym lub waniliowym.