Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym cieście to prawdziwy przysmak – zarówno wtedy, gdy zaserwuje się ją w temperaturze pokojowej, jak i na gorąco, z bitą śmietaną lub gałką lodów. Na smak deseru wpływa dobór jabłek. Idealne są kruche, soczyste, lekko kwaskowe. Dlatego jednym z najsmaczniejszych wariantów wypieku jest szarlotka z papierówkami.
Forma 24x24 cm
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2697
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3071
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2697
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3071
Składniki
Wysyp na stolnicę mąkę. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj pokrojone w kostkę masło i smalec. Przesiekaj wszystkie składniki długim nożem. Dodaj jajko. Zagnieść składniki na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na pół. Uformuj dwie kule, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do garnka. Dodaj cukier, cynamon i imbir. Zagotuj. Gotuj przez około 15 minut, co pewien czas mieszając.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż połową ciasta formę o wymiarach 24x24 cm. Na ciasto wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i ułóż na jabłkach (tak, by były w całości zakryte).
Wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez około 50 minut (aż ciasto uzyska złocisty kolor).
Upieczoną szarlotkę przestudź. Oprósz cukrem pudrem i skórką otartą z cytryny.