Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie tej szarlotki z patelni nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest spektakularny. Poza tym żeliwna patelni sprawdzi się, gdy pod ręką nie masz okrągłej formy do pieczenia. Takie rozwiązanie jest sprytne i wygodne. Uwagę zwraca artystyczne ułożenie jabłek, które przypominają ogrodowe róże, dlatego ten deser jest idealny na ciasto urodzinowe lub imieninowe. Szarlotkę podawaj samodzielnie lub z gałką waniliowo-orzechowych lodów.
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 34
Brokuł dodaje głębi smaku, tak jak i pozostałe dodatki.
Odsłon: 112
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 287
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 19
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 34
Brokuł dodaje głębi smaku, tak jak i pozostałe dodatki.
Odsłon: 112
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 287
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 19
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na stolnicę lub blat wysyp przesianą mąkę, dodaj zimne masło, smalec i posiekaj. Następnie dodaj cukier, sól i wodę. Zagnieć gładkie ciasto i uformuj kulę. Następnie rozwałkuj je na wielkość patelni (ok. 25 cm), wyłóż nim naczynie tak, aby ciasto zachodziło także na boki. Nakłuj spód widelcem i wstaw do pieca na około 20 minut, aż stanie się złociste.
Aby wykonać krem, wlej mleko do garnka i podgrzewaj, aż się zagotuje. W dużej, metalowej misce wymieszaj żółtka, miód, skrobię i sól. Ostrożnie i powoli wlewaj gorące mleko do masy jajeczne, po czym przenieś płyn ponownie do garnka, zmniejsz ogień do niskiego i stale mieszając, ugotuj budyń. Zdejmij garnek z ognia, dodaj wanilię i wymieszaj. Następnie przykryj go talerzykiem i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w półplasterki. Do garnka wlej 250 ml wody, zagotuj, dodaj sok z cytryny i przełóż jabłka do płynu. Trzymaj je przez 3 minuty, a owoce będą łatwiejsze w obróbce. Następnie wyjmij plasterki, pierwszy z nich ciasno zwiń, a wokół niego układaj fragmenty owoców tworząc kształt róży. Wyłóż dekoracjami dno patelni i zalej przygotowanym wcześniej kremem budyniowym. Wierzch jabłek możesz posmarować miodem. Wstaw patelnię na 15 minut do pieca nagrzanego do 200°C, po czym wyjmij szarlotkę i podawaj od razu.