Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam szarlotkę właśnie w takiej wersji. A że dawno nie było więc dzisiaj postanowiłam ją upiec. Może ktoś się skusi na kawałek ?
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6068
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1755
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6068
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1755
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Składniki
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę tak aby zakryła dno i podgrzewamy. Następnie dajemy jabłka cukier i prużymy mieszając. Kiedy owoce się rozgotują doprawiamy cynamonem i studzimy.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę dajemy 0,5 szklanki cukru wszystko mieszamy. Masło kroimy w małe kawałki. Razem ze smalcem dodajemy do suchych składników siekamy nożem aż powstaną małe grudki. Teraz dajemy żółtka i śmietanę wszystko szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Drugą częścią wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam blachy 25×40 cm. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Na ciasto wykładamy masę jabłeczną.
Piana: 5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywno. Potem dajemy 0,5 szklanki cukru i jeszcze wszystko ubijamy. Wykładamy piankę na jabłka. Posypujemy posiekanymi orzechami. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach część ciasta z zamrażalnika. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 1 godzinę na złoto.
Najlepiej pokroić szarlotkę na blaszce gdy jest jeszcze ciepła - wtedy się nie kruszy. Dodatek smalcu do kruchego ciasta sprawi że jest ono delikatniejsze.