Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rodzina zapowiedziała się z wizytą, a ty nie wiesz co im podać? Szarlotka z pianką na dużą blachę sprawdzi się w tym wypadku idealnie. Prosty przepis, który udaje się za każdym razem, a dodatkowo pomoże ci zrobić ciasto nawet dla sporego grona krewnych. Palce lizać!
Składniki
Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miski razem z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagnieć ciasto — możesz zrobić to ręcznie lub użyć miksera wyposażonego w haki do ciasta drożdżowego. Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania zwartej kuli ze wszystkich składników. Nie mieszaj go dłużej.
Jeśli Twoje ciasto nie będzie chciało się zlepić w zwartą kulę (poziom gęstości zależy od rodzaju użytej mąki), to dodaj łyżkę zimnej wody i zagnieć ponownie. Jeśli nadal nie uzyskasz pożądanej konsystencji, powtórz krok z dodaniem wody. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą lub włóż do woreczka foliowego i włóż na godzinę do lodówki.
W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić w lodówce, przygotuj jabłka. Umyj je i obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na kwadrans, po czym odciśnij nadmiar soku przez gazę lub sitko. Odciśnięte jabłka wymieszaj z cynamonem. Gdy minie czas leżakowania ciasta, wyjmij je z lodówki i podziel na 2 części. Jedną część zawiń ponownie w folię i odłóż do zamrażalnika. Drugą część ciasta pokrój na plastry i wyłóż nim spód dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyłożone na blachę posklejaj, dociskając je palcami.
Ubij białka na sztywną pianę i dodaj małymi partiami (najlepiej po 1 łyżce) cukier, a gdy ten się rozpuści i uzyskasz gęstą, błyszczącą pianę, dodaj mąkę ziemniaczaną. Na ciasto wyłóż starte jabłka z cynamonem, a na nie przełóż ubite białka i wyrównaj powierzchnię.
Wyjmij z zamrażalnika drugą połowę ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto rozłóż na ubitych białkach. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50-60 minut. Po upieczeniu nie wyciągaj szarlotki od razu z piekarnika — uchyl drzwiczki na co najmniej pół godziny i dopiero po tym czasie wyciągnij ciasto.