Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 287
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1238
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 287
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1238
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Do malaksera dałam mąkę, pokrojoną zimną margarynę, trzy żółtka, cukier wanilinowy, cukier, proszek do pieczenia i stratą skórkę z limonki. Ciasto najpierw zamieni się w "piasek" a potem się zbryli. Schłodziłam je w lodówce.
Formę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam ciasto- kroiłam je na plastry. Nakłułam widelcem, Podpiekłam je 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie ubiłam białka, najpierw z odrobiną soli, a po ubiciu dodałam jeszcze ze zdwie łyżki cukru pudru.
Podpieczone ciasto posypałam kaszą manną, wyłożyłam truskawki, posypałam je cukrem pudrem i znowu kaszą manną- wchłonie sok. Jak widać cukru użyłam bardzo mało- wystarczy.
Wyłożyłam warstwę ubitych białek i jeszcze posypałam rozkruszonym ciastem. Piekłam jeszcze 20- 25 minut- w zależności jak gruba była warstwa truskawek.
Po upieczeniu posypałam jeszcze lekko cukrem pudrem.
Smacznego :)