Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Shortbread to tradycyjne, szkockie ciasteczka maślane.Wymagają niskiego nakładu pracy i tylko 4 składników, a smakują wybornie!
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12718
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4489
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5914
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1376
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12718
Składniki
Do miski wsyp obie mąki oraz cukier.
Dodaj dobrze schłodzone masło i zarób ciasto siekaczem. W tym celu sprawdzi się również zwykły nóż.
Kiedy masło i mąką są wstępnie wyrobione, zacznij ugniatać ciasto ręką – najpierw w misce, później na blacie. Należy to zrobić szybko, aby zbytnio nie ogrzać masła. Jeśli czujesz pod palcami, że masło zaczyna się topić, włóż ciasto na chwilę do lodówki.
Wyrobionym ciastem wyklej formę. Po wyklejeniu formy - przed pieczeniem - wytnij nożem kształt ciastek i zrób wzorki widelcem.
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 – 40 minut, aż do zrumienienia się ciastek.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciastka do zestalenia.
Przed podaniem posyp ciastka odrobiną drobnego cukru.
Smacznego!