Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Shortbread to tradycyjne, szkockie ciasteczka maślane.Wymagają niskiego nakładu pracy i tylko 4 składników, a smakują wybornie!
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 265
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 107
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4571
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 180
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 122
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 265
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 107
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4571
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 180
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 122
Składniki
Do miski wsyp obie mąki oraz cukier.
Dodaj dobrze schłodzone masło i zarób ciasto siekaczem. W tym celu sprawdzi się również zwykły nóż.
Kiedy masło i mąką są wstępnie wyrobione, zacznij ugniatać ciasto ręką – najpierw w misce, później na blacie. Należy to zrobić szybko, aby zbytnio nie ogrzać masła. Jeśli czujesz pod palcami, że masło zaczyna się topić, włóż ciasto na chwilę do lodówki.
Wyrobionym ciastem wyklej formę. Po wyklejeniu formy - przed pieczeniem - wytnij nożem kształt ciastek i zrób wzorki widelcem.
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 – 40 minut, aż do zrumienienia się ciastek.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciastka do zestalenia.
Przed podaniem posyp ciastka odrobiną drobnego cukru.
Smacznego!