Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Shortbread to tradycyjne, szkockie ciasteczka maślane.Wymagają niskiego nakładu pracy i tylko 4 składników, a smakują wybornie!
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 791
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 95
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 186
Polecam, pychota.
Odsłon: 473
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 273
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 791
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 95
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 186
Polecam, pychota.
Odsłon: 473
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 273
Składniki
Do miski wsyp obie mąki oraz cukier.
Dodaj dobrze schłodzone masło i zarób ciasto siekaczem. W tym celu sprawdzi się również zwykły nóż.
Kiedy masło i mąką są wstępnie wyrobione, zacznij ugniatać ciasto ręką – najpierw w misce, później na blacie. Należy to zrobić szybko, aby zbytnio nie ogrzać masła. Jeśli czujesz pod palcami, że masło zaczyna się topić, włóż ciasto na chwilę do lodówki.
Wyrobionym ciastem wyklej formę. Po wyklejeniu formy - przed pieczeniem - wytnij nożem kształt ciastek i zrób wzorki widelcem.
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 – 40 minut, aż do zrumienienia się ciastek.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciastka do zestalenia.
Przed podaniem posyp ciastka odrobiną drobnego cukru.
Smacznego!