Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam na deser do kawy porannej lub popołudniowej delikatne, smaczne ciasto szpinakowe z kremem.
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 316
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 237
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1554
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 4193
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 209
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 316
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 237
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1554
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 4193
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 209
Składniki
Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej – delikatnie mieszamy ręcznie.
Wykonanie ciasta: Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody, dodajemy pół szklanki oleju i blenderem rozdrabniamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy wałkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pozostały olej, na koniec dodajemy szpinak i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Gotowe, surowe ciasto.
Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 24/36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ja nie wykładałam formy papierem, gdyż użyłam formy nie przywierającej.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25-30 minut, do momentu aż patyczek w niego wbity będzie suchy.
Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku jeszcze przez około 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzone wyjmujemy z formy.
Przecinamy na dwa plastry.
Plastry ciasta przekładamy kremem.
Górę ciasta również smarujemy cienko kremem oraz posypujemy czekoladą lub kakao. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)