Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szron to ciasto będące połączeniem bezy i czekoladowego spodu. To niezwykle imponujący i pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na święta, do niedzielnej kawy, na urodziny. Nie zawiera mąki i może być z powodzeniem podawany osobom na diecie bezglutenowej.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 49
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2093
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3681
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 35
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1382
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 49
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2093
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3681
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 35
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1382
Składniki
Przygotuj spód. W dużym naczyniu roztop masło do spienienia. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Wbijaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając. Następnie wsyp kakao i całość ubij na jednolitą masę. Przenieś masę do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Spód piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 20-30 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj warstwę bezową. Białka przenieś do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubij je na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Ubijaj do rozpuszczenia. Kiedy spód będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i rozłóż na nim warstwę bezową. Ciasto ponownie włóż do piekarnika na ok. 12 minut. *Dla lepszego efektu możesz podzielić bezę na kilka części i każdą z nich zabarwić odrobiną barwnika spożywczego, tak aby naprały pastelowych kolorów. Następnie wykładaj je naprzemiennie do foremki.
Po tym czasie wyjmij ciasto i odłóż je na kratkę do wystygnięcia. Poluzuj brzegi ostrym nożem i wyjmij je z formy. Ciasto szron podawaj po schłodzeniu w lodówce przez przynajmniej 2 godziny, po udekorowaniu wiórkami czekoladowymi.