Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto coś dla fanów czekolady a także prostych i szybkich ciast. Z racji tego, że ostatnio brakuje mi doby, postanowiłam postawić na coś szybkiego, prostego i czekoladowego. Zapewniam was, że ciasto robi się w 20 minut, a po 2-3 godzinach chłodzenia można je już jeść. Ot, szybki deser dla każdego.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12591
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 157
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12591
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 157
Składniki
Zaczynamy od przygotowania kremu czekoladowego – wszystkie składniki muszą być zimne (poza Nutellą). Do miski wlewamy śmietankę 30% i zaczynamy ubijać. Przed końcem ubijania dodajemy po łyżce mascarpone, a gdy składniki się połączą – Nutellę. Krem czekoladowy mamy już gotowy!
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią aluminiową. Teraz biszkoptami będziemy okładać boki. Biszkoptom, które układamy na boku odcinamy końcówki – tak o około 4 cm, by nie były one już zaokrąglone po obu stronach. Stronę obciętą maczamy w kremie i wykładamy na boki.
Na dnie układamy pozostałe biszkopty, na nie wykładamy połowę kremu czekoladowego. Wyrównujemy, ponownie układamy resztę biszkoptów (można,a a nawet trzeba użyć te ścinki, które nam pozostały) i wykładamy drugą część kremu. Wierzch wyrównujemy i układamy maliny lub inne kwaśne owoce, które przełamią słodkość. Ciast wkładamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny – po upływie tego czasu można spokojnie kroić i się delektować. ;)